Orkel

Frens Mechanisatie is importeur voor Nederland van Orkel machines. Orkel is een Noorse fabrikant die onder andere de unieke Orkel Compactor ontwerpt en produceert. Dit is een mobiele rondebalenpers voor het persen en wikkelen van kortvezelproducten.

Maïs in ronde balen wordt steeds populairder. Geen investeringen in silo’s, makkelijke hanteerbaarheid en de zeer goede voederkwaliteit, zelfs in de zomermaanden, zorgen ervoor dat de vraag naar maïs in ronde balen snel groeit. Met de Orkel Compactor is het mogelijk om met één machine maïs en vele andere producten te persen en te verpakken.

De Orkel Compactor verlaagt het volume per kubieke meter van vrijwel elk bulkmateriaal. Dit geeft de mogelijkheid om het product zonder verlies op te slaan en te vervoeren. De lucht- en waterdichte verpakking maakt opslagloodsen overbodig. Vloeistof of lucht krijgt geen kans om in het product in te dringen.

De Compactor verwerkt vele soorten materiaal. De machine wordt momenteel toegepast voor meer dan 20 verschillende materialen, en is nog steeds uit te breiden naar nieuwe toepassingsgebieden. Om elke klant te bedienen, hebben we vijf verschillende uitvoeringen van de Compactor. Zo zijn de MP2000 en de Dens-X geschikt voor balen met een diameter van 115 cm, de MC1000 voor balen met een diameter van 100 cm en de MC850 voor balen met een diameter van 85 cm. Deze machines zijn ontworpen voor de agrarische sector. Daarnaast is de Hi-X beschikbaar, voor balen met een diameter van 115 cm. Deze machine is speciaal ontworpen voor de industriesector.

In de baal blijft de kwaliteit van het materiaal zeer goed. Dit is te danken aan de strakke verpakking, samen met het feit dat vrijwel alle zuurstof uit het materiaal is geperst door de enorme verdichting. Verschillende onderzoeken tonen aan hoe belangrijk dit effect is voor sommige materialen.

De Orkel Compactors hebben zich reeds bewezen door hun uitstekende kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en geringe onderhoud. Dankzij zijn flexibiliteit kan de Orkel Compactor op een zeer economische manier gebruikt worden. De machine is in een korte tijd opgesteld, evenals weer ingeklapt. Dit maakt het mogelijk om zelfs voor klanten met een kleine hoeveelheid te persen materiaal, deze ter plaatse te persen en te verpakken. Door zijn compacte constructie kan de machine bijna overal geplaatst worden, bijvoorbeeld op de boerderij of op de rand van het veld.

Voor de aandrijving en het vervoeren van de Orkel Compactor kan een trekker worden gebruikt. Met de aftakas van de trekker wordt een hydraulische pomp aangedreven, welke olie levert voor het complete hydraulische systeem van de machine. De Orkel Compactor is voorzien van een geveerde en geremde as (hydraulisch of lucht), die geschikt is voor transportsnelheden tot 80 km/h.

Alle noodzakelijke instellingen, zoals het aantal van de folielagen, overlap, baaldichtheid en druk kunnen eenvoudig worden aangepast op het bedieningspaneel. Na het wikkelen kunnen de balen worden getransporteerd.

Er zijn 5 verschillende types, met verschillende baalafmetingen:

 • MC850 Compactor
  Baaldiameter 85 cm, breedte 85 cm
 • MC1000 Compactor
  Baaldiameter 100 cm, breedte 85 cm
 • MP2000 Compactor
  Baaldiameter 115 cm, breedte 120 cm
 • Dens-X Compactor
  Baaldiameter 115 cm, breedte 120 cm
 • Hi-X Compactor
  Baaldiameter 115 cm, breedte 120 cm

Met de nieuwe Dens-X en Hi-X Compactor presenteert Orkel een machine met een hogere capaciteit, duurzaamheid en gebruiksgemak, waardoor de gebruikers aan alle uitdagingen van tegenwoordig kunnen voldoen. De machine is op vele punten doorontwikkeld, en nu nog beter geschikt voor de Nederlandse markt.

Dens-X: de absolute top

De Orkel Dens-X is de nieuwe generatie van Orkel Compactors met een hogere capaciteit, een slimmere oplossing voor de voorraadbunker, een briljant besturingssysteem en een uniek weegsysteem. De innovatieve nieuwe bunker is een gepatenteerde ontwikkeling met een hoge capaciteit die het snel lossen van kiepwagens mogelijk maakt en heeft een speciaal ontworpen systeem om het materiaal efficiënt in de perskamer te brengen. Het gevolg is een hoge capaciteit en een hoge baaldichtheid. De voorraadbunker heeft een breedte van 3,5 meter in de operationele modus. Een hydraulisch scharnierbare klep voorkomt morsen van het te persen product.

Eenvoudige bediening

Slechts enkele minuten zijn nodig om de Compactor op te stellen, zodat zo snel mogelijk gestart kan worden met het persen en wikkelen van de ronde balen. De draaibare dissel maakt het mogelijk om snel en eenvoudig te wisselen tussen de transport- en werkpositie. Met alleen de trekkerhydrauliek is de voorraadbunker uit te klappen en kan zo direct met het te persen materiaal gevuld worden. Sneller en eenvoudiger dan ooit.

Generatie-X besturingssysteem

Het Generatie-X besturingssysteem is voorzien van nieuwe elektrische proportionele ventielen en geeft een betere aansturing en een hogere efficiëntie. Een intuïtief touchscreen maakt het gemakkelijk om de machine te bedienen. Als de machine in de automatische modus loopt, kunt u ten allen tijde zien wat er gaande is. Alle functies kunnen worden bediend vanaf het scherm. De strakke aluminium behuizing van het scherm is water- en stofdicht en bestand tegen kou, hitte, trillingen en stoten.

Noors vakmanschap sinds 1949

Orkel is een innovatieve fabrikant, gevestigd in Noorwegen, en het eerste bedrijf ter wereld dat een machine ontwikkelde om kortvezelproducten, zoals bijvoorbeeld maïs, te persen en te wikkelen in ronde balen. Daarom zijn zij de meest ervaren producent van deze machines, waarvoor ze een internationale innovatieprijs ontvangen hebben.


Frens Mechanisatie
Frens Mechanisatie
Frens Mechanisatie